Efficiënter werken voor zzp’ers

Veelal geven zzp’ers aan enige moeite te hebben met efficiënt werken. Het bedrijf draaiende houden lukt vaak nog wel, maar de juridische en administratieve zaken eromheen nemen een hoop tijd in beslag. Om hier efficiënter mee om te gaan, zijn er tal van hulpmiddelen die het jou als ondernemer allemaal wat makkelijker maken. Hierover lees je meer in dit artikel.

Smartphones

Vandaag de dag kunnen we niet meer zonder smartphone. Alleen al op het gebied van klantcontact is de telefoon onmisbaar. Maar je kunt er nog veel meer uithalen. Er zijn talloze apps beschikbaar die je de randzaken rondom je bedrijf een stukje eenvoudiger maken. Denk aan applicaties voor urenregistratie of administratieve zaken. In veel van deze apps kun je eenvoudig klantgegevens implementeren. Het bijhouden van je weekplanning behoort ook tot de mogelijkheden.

Factureren

Het is de doorn in het oog van vrijwel iedere zzp’er: lang moeten wachten op het moment dat klanten hun rekening betalen. Het liefst wachten ze hiermee tot het laatste moment. Wat goed kan werken is het online verzenden van facturen in plaatst van via de post. Via een mail kun je namelijk eenvoudig betaalmethoden toevoegen, waardoor het betalingsproces een stuk sneller kan verlopen. Ook op het gebied van facturatie zijn er talloze programma’s beschikbaar, die je kunnen ondersteunen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld facturen opstellen, waardoor de kans op fouten vele malen kleiner wordt en jij meer tijd kunt besteden aan je eigenlijke werkzaamheden.

Boekhouding

Boekhouding blijft voor veel zzp’ers een zorgenkindje. Het is ingewikkeld en tijdrovend, maar moet natuurlijk wel nauwkeurig gebeuren. Het kan daarom erg handig zijn om de klus uit te besteden aan een professional. Op tal van financiële zaken kan een boekhouder zzp’ers goed ondersteunen. Denk hierbij aan zaken als belastingaangifte en een jaarrekening maken.

Systemen combineren

Dankzij de steeds slimmer wordende bedrijfssoftware, kun je steeds meer systemen aan elkaar koppelen. Een voorbeeld hiervan is het koppelen van je boekhoudsysteem aan dat van je bank. Maar ook het koppelen van je CRM-systeem met je nieuwsbrief of website is mogelijk. Voordeel hiervan is dat het eenvoudiger is om contact te leggen met je lead, om deze vervolgens om te zetten in een nieuwe klant.

Wanneer je net begint als zzp’er is het direct noodzakelijk om direct alle bovenstaande zaken te gebruiken. Neem je tijd en kijk rustig wanneer je toe bent om hulpmiddelen in te zetten.